Proč jíst vařenou mrkev?


Mrkev

Mrkev je oranžová kořenová zelenina, která je jedna z nejoblíbenějších, jak u velkých, tak u malých konzumentů. Dobře se pěstuje a hodí se do nejrůznějších pokrmů. Oblíbená je její univerzálnost, kdy obohatí sladký pokrm i slaný. 

Věděli jste? Mrkev nemusí mít nutně jen oranžovou barvu, pěstuje se i fialová nebo bílá.

trh

Co obsahuje mrkev?

  • beta-karoten
  • vlákninu
  • antioxidanty
  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamín K
  • kyselinu listovou
  • draslík
  • železo
  • měď
  • mangan

Její účinky na zdraví

1) podporuje imunitu

2) podporuje trávení (vyprazdňování i odvodnění)

3) působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám

4) je vhodná při hubnutí

5) posiluje zubní sklovinu

6) působí proti střevním parazitům

7) příznivě působí na oči

8) upravuje hladinu cholesterolu

9) reguluje hladinu cukru v krvi

Jak sami vidíte, mrkev je univerzální extra zdravá potravina. A nyní to nejdůležitější. Abyste z mrkve vytěžili maximum zdraví prospěšných látek, doporučuje se její tepelná úprava (a následná konzumace s tukem). Pro tělo je to přijatelnější a zdravější varianta. Dokáže tak vstřebat mnohem více minerálů a vitamínů.

mrkev

Zajímá vás, jaké dobroty můžete z vařené mrkve vykouzlit? Rozhodně jich není málo a chuťově nudit vás také nebudou. Inspirujte se naším seznamem a minimálně 2x týdně zařaďte do jídelníčku pokrmy s vařenou mrkví.

1) dušená mrkev s máslem, hráškem a brambory. Servírujte s uzeným tempehem a posypte čerstvými bylinkami.

2) dušená mrkev po marocku s bylinkami, kořením a bílou rýží

3) krémová mrkvová polévka

4) mrkvové hranolky pečené v troubě podávané s jogurtovým dipem

5) zeleninový salát s dušenou mrkvičkou a balkánským sýrem

6) kuřecí prsa s pečenou mrkví a salátem z quinoi

7) mrkvové placičky s česnekovým dipem 

8) glazovaná mrkev

9) a pokud jste milovníci sladkého, vyzkoušejte klasiku, mrkvový dort nebo mrkvové muffiny